תמונה זו ממחישה את היתרון של שימוש בשני מסכים. משמאל ידיעה ב- ynet במסך 17 אינצ' מימין אותה ידיעה במסך 21 אינצ' שהוגדל בתוכנת MAGNIFIER. אם תלחץ על הכפתור השמאלי של העכבר כשהתווין על התמונה תקבל תמונה מוגדלת שתמחיש בברור את ההבדל בין שני המסכים.
אחד מבני משפחתי לקה לפני כשמונה שנים בסכרת קשה. הוא החליט להילחם במחלה בלי ליטול תרופות. הוא הצליח להוריד את רמת הסוכר בדמו לרמה הנורמלית (80-110) אך ורק באמצעות דיאטה.
הינזרות מפחממות
כבר סיפרתי כאן פעם על הדיאטה הזו המבוססת תחילה על הינזרות מוחלטת מפחמימות ולאחר מכן אכילת פממות בעלות אינדקס גליקמי נמוך. הוא הצליח בכך עד ימים אלה ובתקופה זו אף עסק בפעילות גופנית אשר יחד עם הדיאטה הביאו לירידה ניכרת במשקלו ובלחץ הדם שלו. היו רופאים שטענו בפניו כי מעולם לא חלה בסוכרת.
פגיעה ברשתית
אך כבר בשלבים הראשונים של גילוי המחלה קיבל בן משפחתי תזכורת לכך שאכן לקה בה כשנתגלתה פגיעה קשה ברישתית עיניו.
אחת הסכנות הקשות של מחלת הסוכרת היא, כידוע, פגיעה בכלי דם. כל מי שלקה במחלה אפילו באורח קל חייב לעבור סידרה של בדיקות שנועדו לוודא שאין פגיעה בכלי דם בכליות ברשתית בכפות הרגליים (העלולות לגרום לקטיעה).
בן משפחתי עבר את כל הבדיקות בהצלחה אם אפשר להתבטא כך אך הפגיעה ברשתיות עיניו הייתה קשה. היו אף רופאים שניבאו כי הוא עתיד לאבד את מאור עיניו. למזלו נפל לידיה האמונות של פרופסור רות סיגל מבית החולים בילינסון. בסדרה ארוכה של טיפולי לייזר הצילה את מאור עיניו והוא חזר לתפקד כרגיל – קרא, כתב, נהג במכונית וכו'.
ירידה הדרגתית
אך ההטבה לא היתה לאורך ימים. כל שנה שחלפה הביאה את בן משפחתי להבנה שטייס קרבי כבר אין לו סיכוי להיות. ראייתו שהחלה ברמה של 6/6 ירדה לרמת 6/12, שהיא הגבול התחתון, המאפשר קבלת רישיון נהיגה. בשלב הבא חלה ירידה נוספת ששללה ממנו את האפשרות לנהוג. הירידה נמשכה וחייבה החלפה תדירה של משקפיים עד שנתברר שכבר אין משקפיים שבהם הוא יכול לקרוא בחופשיות. אפשר לחיות עם זה. כלומר: המצב הזה הקרוי "כובד ראיה" מאפשר לבן אדם לנוע בחופשיות לבצע פעולות יומיומיות, לצפות בטלוויזיה בתיאטרון ובקולנוע. אך הקריאה בעיתון או בספר אפשרית בקושי בעזרת משקפיים בצרוף זכוכית מגדלת. אך זהו טורח בלתי נסבל. בן משפחתי זה הוא איש ספר מנעוריו וגם עוסק בכתיבה ולפתע ניטלו ממנו הכישורים לעשות את הדברים שהיו טעם חייו.
פתרונות טכנולוגיים
יש בעולם פתרונות רבים לאנשים הסובלים ממצב זה הקרויLOW VISION . יש משקפות מיוחדות המורכבות על משקפיים כמו אלה בהן משתמש רופא שיניים, המאפשרות קריאה ומשקפות אחרות מאפשרות ראיה למרחקים. בארץ לא מאפשרים לאנשים הזקוקים למשקפות כאלה לנהוג אך במדינות רבות בעולם ניתן רישיון למי שיכול להרשות לעצמו את ההוצאה הגדולה של רכישת משקפת כזו.
קיימים גם מכשירים יעילים מאד המאפשרים קריאה בנוחות יחסית. מניחים את הספר על לוח זכוכית (כמו זה שיש בסורק דיגיטלי) ועל מסך טלוויזיה ממול רואים את הספר מוגדל בכל מידה הדרושה בהתאם למגבלות האיש.
בארץ קיים מרכז המייבא ומספק מכשירים כאלה בקיבוץ "געש".
בן משפחתי פנה אליהם והמכשירים שראה שם אכן מצאו חן בעיניו ונראו לו כהולמים את צרכיו. אך המחיר שנדרש הגיע לרבבות שקלים – הרבה למעלה מגבולות יכולתו של האיש.
בן משפחתי הוא איש טכני ושאל את אנשי געש מה יש במכשיר לקריאת ספרים העושה אותו יקר כל כך. התשובה היתה שמדובר בטלוויזיה במעגל סגור – תשובה שלא הסבירה את המחיר הבלתי סביר שנדרש.
אם מדובר בטלוויזיה במעגל סגור מדוע אי אפשר לבנות כזה באפס מחיר? וכך עשה. נטל מצלמת טלוויזיה ביתית ישנה התקין אותה על כן ששימש פעם מכשירים לפיתוח פילמים חיבר אותה למסך מחשב ופתאום כל ספר פתוח לפניו.
אך הפתרון הזה לא ענה על צורך חשוב אחר של בן משפחתי והוא השימוש במחשב – ללימוד, לקריאה ולכתיבה. וכאן בא לעזרתו בן הזקונים שלי, טל.
שני מסכים כפתרון
טל עומד לסיים תואר שני בביו סטטיסטיקה באוניברסיטת תל-אביב. [כיום דוקטראנט מצטיין -10/2014] שליטתו במחשבים היא תחביב נעורים והפכה אותו לשם דבר במשפחתנו. הוא ארגן, יחד עם חברים כמותו, כנס בלוגרים שמשך אליו מאות בלוגרים מהארץ והביא לכאן מומחית בינלאומית מארה"ב. הוא הקים אתרים בהתנדבות למען המורים השובתים למען המרצים השובתים ומרבה להרצות בהתנדבות כדי להעביר את המסר שהבלוגוספירה מכילה פוטנציאל לשינוי חברתי.
בן משפחתי פנה לטל לאחר שכבר היה מודע שהמחשב מהווה פתרון מצויין, אך לא שלם עדיין לאנשים כמותו. בכל קובץ וורד שהוא כותב ניתן לבחור גופן המתאים למגבלותיו. כל קובץ שהוא קורא באינטרנט ניתן להגדלה בכמה דרכים. תכנת חלונות מכילה תכנה בשם MAGNIFIER המגדילה כל טקסט שעל המסך בפס צר שבראש העמוד. התוכנה הזו היא כלי עזר מצוין לכבדי ראיה. אך היא יוצרת קושי במי שמבקש להעזר בה לקריאת מאמרים ארוכים כמו באתרי עיתונים בלוגים וכדומה. אמנם לרוב אפשר להפוך כל קובץ המועבר באינטרנט לקובץ וורד, אך זהו טורח בלתי נסבל.
הרעיון של טל היה מבריק. לבן משפחתי יש מסך שטוח גדול (21 אינץ'). מדוע לא לנצל את המסך הזה כדי שכולו יוגדל בתוכנת ה- MAGNIFIER כשלידו מסך קטן יותר בו מופיע המסך עם כל האייקונים ברזולוציה רגילה.
בן משפחתי היסס מניין ימצא כסף לרכישת מסך נוסף אך לבני האינטרנטי היה פתרון זול מאד, ליתר דיוק: פתרון חינמי.
מסתבר שיש בעולם אנשים טובים המוכנים לתת לאחרים חפצים שאין להם שימוש בהם (דרך אתר הנקרא "אגורה"). לרוב מדובר בגרסאות ישנות של מחשבים, סורקים, מדפסות, מסכים וכדומה. שיטוט של כמה עשרות דקות באינטרנט העלה כמה הצעות של אנשים טובים שהחליפו מסך 17 אינץ' במסך גדול ושטוח. אחת ההצעות היתה, לא ייאמן, של שכן המתגורר קומה אחת מתחתנו. באורח טבעי הגיע בני ראשון למציאה מסר אותה לבן משפחתנו ואת התוצאה אתם יכולים לראות בתמונה שבפתח המאמר.
וגם מקלדת מתאימה
בן משפחתנו עוסק כאמור גם בכתיבה והמקלדות הקיימות בשוק מקשות עליו את השימוש בהן. רוב המקלדות הן בצבע לבן אפרפר והאותיות מודפסות בצסע אפור המקשות מאד על זיהוין. גם המקלדות השחורות אינן נוחות יותר לשימוש כבדי ראיה.
כאן מצא בני פתרון מקרי אבל מבריק גם כן. בביקור בחנות מחשבים של רשת "באג" מצא מקלדת שנועדה לילדים. על הקופסא כתוב שהמקלדת נועדה לילדים בגיל 3-7 אך מסתבר שהיא מתאימה גם לקשישים בני 73. האותיות גדולות ובולטות. בצבע לבן על רקע צבעוני. המקלדת מחולקת לצבעים -אותיות רגילות בירוק סופיות בסגול מספרים באדום סימני פיסוק ועריכה בצהוב. \המקלדת הזו כבר לא קיימת בשוק אך ניתן להסתדר במקלדות המסחריות הרגילות -אוקטובר 2014]
בן משפחתי אמר לי שהתקשה מעט להתרגל למקלדת אך כיום הוא שולט בה וכותב באותה מהירות כמו במקלדת הישנה אף שבזו הוא יכול להקליד רק בשתי אצבעות.
כמה פונקציות חסרות במקלדת. האותיות האנגליות מסומנות בגודל זעיר שמתאים באמת לילדים אבל קשים לזיהוי לכבדי ראיה. גם חסרה פונקציה של printscreen אבל קל מאד להתגבר על המגרעות הללו שכן ניתן לחבר במקביל מקלדת רגילה.
נותרה עדיין הבעיה של קריאת ספרים ועיתונים שאינם מצויים עדיין בפורמט דיגיטאלי. אך טל סבור שנין למצוא לכך פתרון על ידי סריקה מהירה של כל טקסט והפיכתו לקובץ דיגטאלי ועל כך אדווח בבוא הזמן.
המקלדת שנועדה לילדים בגיל 3-7 ומתאימה לבני 73
מי שמבקש פרוט טכני של הרעיון יוכל למצוא אותו באתרו של טל, במאמר: כיצד לחבר שני מסכים למחשב אחד (ולמה לעשות זאת)
פינגבאק: כיצד לחבר שני מסכים למחשב אחד (ולמה לעשות זאת)